Početna Novosti Kamion godine 2021 - MAN TGX

Kamion godine 2021 - MAN TGX

Međunarodni novinarski žiri sastavljen od 24 novinara specijaliziranih za gospodarska vozila proglasio je MAN TGX za "International Truck of the Year 2021", odnosno kamion godine.

MAN TGX osvojio je prestižnu nagradu "Kamion godine 2021", jednu od najvažnijih međunarodnih nagrada za kamione, koja se dodjeljuje već više od četrdeset godina kamionu koji je u prošlih 12 mjeseci dao najveći doprinos učinkovitosti cestovnog prometa. Pri ocjenjivanju stručni žiri posebno uzima u obzir tehnološke inovacije, udobnost, sigurnost, vozne karakteristike, ekonomičnost i ukupne troškove eksploatacije vozila (TCO).

"Nagrada 'Međunarodni kamion godine' izuzetno je priznanje za izvanredan rad našeg tima u MAN-u. Već više od 5 godina tim koji je radio na razvoju novog kamiona imao je jedan jedini cilj: razviti najbolji kamion za vozače i naše partnere. Ova nagrada samo pokazuje: uspjeli smo", rekao je prilikom dodjele nagrade Andreas Tostmann, izvršni direktor u MAN Truck & Busu.

Članove žirija impresionirala je udobnost u vožnji, ergonomija radnog mjesta vozača, potpuno digitalni instrumenti za prikaz, intuitivne funkcije ugrađene u novi višenamjenski upravljač i inovativna MAN SmartSelect funkcija. Također su istaknuli životne uvjete u novoj vozačkoj kabini i izvanrednu učinkovitost pogonskog sklopa Euro 6d novog MAN TGX-a, koji nudi uštedu goriva do 8,2 posto u odnosu na prethodnu verziju, u kombinaciji s aerodinamičnom profinjenošću dizajna kabine i GPS sustav tempomata MAN EfficientCruise. Žiri je također naglasio visoku razinu sigurnosti koja, uz funkcije kao što su radarski sustavi za pomoć pri skretanju i sustavi potpore za promjenu trake, sustav za pomoć pri povratku u traku i pomoć pri vožnji u gužvi, ne samo da smanjuje pritisak na vozača, već i značajno doprinosi sigurnosti ostalih sudionika u prometu. I na kraju novi MAN TGX ostavio je posebno jak dojam na stručnjake ITOY-a zahvaljujući širokom spektru digitalnih usluga i visokom stupnju povezivosti koji pruža njegova elektronička arhitektura, a koja je ujedno i prva ove vrste u sektoru komercijalnih vozila.

"Novi MAN TGX predstavlja veliki korak naprijed u smislu udobnosti vozača, učinkovitosti potrošnje goriva, povezivosti i razvoju sučelja između čovjeka i tehnologije. Stoga nema sumnje zašto je novi MAN TGX proglašen kamionom godine 2021. To je kamion orijentiran na budućnost, koji zadovoljava transportne potrebe danas i sutra" rekao je predsjednik ITOY-a Gianenrico Griffini, rezimirajući odluku članova žirija na dodjeli nagrada.

Novosti