Početna Novosti U lavljoj špilji

Virtualni radni laboratorij MAN

Novi MAN-ovi kamioni i autobusi nastaju u CAVE-u puno prije nego što je prvi prototip izgrađen.

Otprilike godinu dana prije no što uopće započne fizički proces proizvodnje, na 46 četvornih metara u MAN-ovom minhenskom centru za predserijske modele kamiona i autobusa virtualno se izrađuju prototipovi vozila. To omogućuje tzv. CAVE (cave automatic virtual environment; engl. cave = špilja) virtualni radni laboratorij koji MAN-u štedi vrijeme potrebno za razvoj proizvoda, jer se kamioni i autobusi tako mogu testirati u 3D-u prije no što se proizvedu.

Prije no što se napravi prvi pravi prototip stručnjaci za razvoj ovdje već rade razne prilagodbe jer probleme doslovno vide svojim očima. To je moguće zahvaljujući pomoći pet industrijskih računala koja su opremljena najkvalitetnijim grafičkim karticama, infracrvenim kamerama i stereoprojektorima koji slike 2K rezolucije prikazuju u 3D-u na četirima velikim platnima.

U ovoj „kreativnoj špilji“ MAN-ovi inženjeri mogu s pomoću upravljača i naočala za virtualnu stvarnost promatrati vozilo sa svih strana. Mogu se kretati kao kroz stvarni prostor. Za to su zaslužne infracrvene kamere koje s pomoću senzora slijede svaki pomak inženjera – i to stalno u realnom vremenu. Na prvi pogled, 500 000 eura troškova za CAVE može se činiti puno, ali konstrukcijske pogreške koje se pritom izbjegnu opravdavaju taj iznos. Prilikom rada u CAVE-u pomno se pazi na to da virtualni redoslijed montaže bude potpuno isti kao i na traci za serijsku proizvodnju, da bi se mogle izbjeći pogreške u procesu, a prije proizvodnje prototipova može se prepoznati i do 50 % mogućih nedostataka.

Zbog uspjeha CAVE-a u Münchenu i mnoge druge MAN-ove lokacije dobile su virtualne prostore, primjerice u Nürnbergu, u austrijskom Steyru ili u Ankari (Turska) i Strahovicama (Poljska). Svi prostori međusobno su umreženi u realnom vremenu, što znači da poljski, austrijski i njemački kolege mogu istodobno raditi na istom virtualnom vozilu.

CAVE potiče razvoj tehnologije u MAN-u, stalno se ide u korak s najnovijih stanjem opreme i alati postaju sve bolji i bolji, a doživljaj vozila još detaljniji i realniji. U budućnosti, operatori u CAVE-u trebali bi nositi egzoskeletonsko odijelo koje bi simuliralo tjelesno naprezanje, pa bi slično kao u filmu "Avatar" u virtualnom prostoru prikazali čovjeka koji rukuje CAVE-om. Ipak, unatoč svom napretku, vozila će se i dalje proizvoditi i njima će se upravljati u stvarnom i analognom svijetu.

Novosti