Početna Novosti Važnost ispravnosti klima-uređaja u vozilu

Važnost ispravnosti klima-uređaja u vozilu

Dolaskom toplijeg vremena aktualizira se priprema vozila za nove uvjete na cesti, kao i u vožnji. Provjera guma, ulja, filtera, tekućina, brisača, akumulatora… Ispravnost klima-uređaja jedna je od važnih sastavnica sigurne i ugodne vožnje tijekom toplijih mjeseci.

Za koncentraciju vozača važno je da se u vozilu osjeća ugodno, što je u uvjetima visokih vanjskih temperatura i visoke relativne vlažnosti zraka moguće postići korištenjem klima-uređaja, čija je funkcija postizanje optimalne temperature i odvlaživanje zraka, a na indirektan način pridonosi i sigurnosti u prometu.

Za proces isparavanja u klima-uređajima koristi se rashladno sredstvo tetrafluoretan R-134a koji zamjenjuje štetnije rashladno sredstvo R-12 (Freon 12), a obavezan je od 01.07.1998. godine. Kako bi klimatizacijski uređaj pravilno funkcionirao, potrebno ga je redovno održavati u skladu s planom održavanja proizvođača uređaja i vozila.
Za održavanje i popravak rashladnog kružnog toka s R134a rashladnim sredstvom postoje uređaji za recikliranje, kojima se rashladna tekućina u klimatizacijskom uređaju može isprazniti, reciklirati, napuniti i provjeriti. Na taj način moguće je ponovno korištenje rashladnog sredstva i uklanjanje zraka, vlage i stranih plinova iz rashladne tekućine.
Za tlačnu probu klima-uređaja koristi se tehnički dušik s maksimalnih 25 bara. Prednost takvog načina je da se veće propusnosti i labavi spojevi prepoznaju bez gubitka rashladnog sredstva. Isušivač u kružnom toku, u kojem se nalazi filtar i sredstvo za isušivanje, služi za isušivanje vlage iz rashladnog sredstva i uklanjanje malih čestica, a mijenja se svake dvije godine uz pomoć uređaja za recikliranje.
U hladnijim mjesecima, kad kompresor ne radi, klimatizacijski uređaj treba najmanje jednom mjesečno staviti u pogon na oko 30 minuta da bi se spriječilo isušivanje brtvi i ležajeva kompresora. Redovno održavanje sustava podrazumijeva i izmjenu ili čišćenje filtra zraka sustava za ventilaciju jednom godišnje, kao i redovitu kontrolu rada motora ventilatora te po potrebi čišćenje kondenzatora i isparivača.

Priprema autobusa za ljetne temperature

Bilo da se radi o gradskom prijevozu ili dužem putovanju, u slučaju neispravnosti klima-uređaja pri visokim temperaturama, putnicima i vozaču u autobusu može biti vrlo neugodno.

Početkom proljeća vlasnici i rukovoditelji održavanja autobusa trebali bi započeti s preventivnim održavanjem klimatizacijskih uređaja kako bi spremno dočekali visoke temperature koje slijede dolaskom proljetnih i ljetnih mjeseci.
Uz redovno održavanje klimatizacijskog sustava, redovito održavanje kompresora klime u autobusu podrazumijeva godišnju provjeru s kontrolom razine ulja i obaveznu izmjenu ulja svake tri godine.

Važnost klimatizacije kabine kamiona

Klima-uređaj ne služi isključivo za stvaranje ugodne putne temperature za putnike. Za vozače kamiona i prijevoznike „na duge pruge“ u domaćem i međunarodnom teškom tranzitnom i distribucijskom prometu izuzetno su važni primjereni uvjeti vožnje, bilo da se radi o grijanju ili hlađenju.

Obzirom da su vozači u obavezi uzimati odmor tijekom dužih putovanja, ugodna temperatura kabine ima velik utjecaj na kvalitetan oporavak vozača tijekom odmora, što posljedično doprinosi sigurnosti na cesti. Klima-uređaj preporučljivo je kontrolirati u ovlaštenom servisu uoči svake sezone, najmanje jednom godišnje.

U kamionima koji nemaju serijski ugrađen klimatizacijski sustav, prikladno rješenje je električni krovni klima-uređaj za naknadnu ugradnju. Prednosti tog uređaja su jednostavna i brza montaža (cca. 2 sata), napajanje putem akumulatora vozila 24V uz niskonaponsku „cut-off” opciju štednje akumulatora (što osigurava dovoljno kapaciteta za pokretanje kamiona), te operaciona ploča s LCD ekranom i daljinskim upravljačem, kojim se temperatura i ventilacija lako podešavaju prema potrebama svakog pojedinog korisnika. Kompresorski pogonjeno krovno rješenje učinkovito hladi i odvlažuje vozačku kabinu dok je vozilo parkirano i motor ugašen, što omogućuje bolji i brži oporavak vozača, bez potrebe za dodatnom potrošnjom goriva.

KAM i BUS centar opremljen je najsuvremenijim uređajima za punjenje, servisiranje i održavanje klimatizacijskih uređaja za sve marke vozila.
Servisni tim stručno je osposobljen za rad sa specijalnim uređajima, u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti okoliša i zaštiti na radu. Uz stalno opremanje servisne radionice najnovijom opremom i alatima, kontinuirano ulaganje u edukaciju doprinosi podizanju razine znanja i stručnosti zaposlenika, a u konačnici i sigurnosti u prometu.

Novosti