Početna Novosti Više učinkovitosti i sigurnosti za novu generaciju MAN kamiona

Nova generacija MAN kamiona zahvaljujući novitetima sada je još učinkovitija i sigurnija

Nova generacija MAN kamiona, predstavljena prošle godine, za modelsku godinu 2022. predstavlja novitete koji će je učiniti još sigurnijom, učinkovitijom i jednostavnijom za upotrebu.

„Znamo da posao naših korisnika nikad ne miruje, tako da i mi u MAN-u ne prestajemo raditi na poboljšanjima naših proizvoda. Iz tog razloga novu generaciju kamiona činimo učinkovitijom, sigurnijom i inovativnijom, a još veći fokus stavljamo na pojednostavljivanje svakodnevnih operacija naših kupaca i vozača.”, istaknuo je Göran Nyberg, član izvršnog odbora za prodaju tvrtke MAN Truck & Bus, vezano za predstavljanje MAN kamiona modelske godine 2022.
 

Što se tiče novosti, glavni vizualni naglasak je odsutnost tradicionalnih vanjskih ogledala. Novi opcijski sustav zamjene za retrovizore radi isključivo s kamerama, uključujući prednju i bočne strane vozila. One pokazuju što se događa oko kamiona na dva velika zaslona visoke rezolucije na A-stupovima i na zaslonu medijskog sustava. Vozač ima opciju izbora prikaza od kojih svaki uklanja mrtvi kut, poboljšava vidljivost i, najvažnije, značajno poboljšava sigurnost svih sudionika u prometu. Funkcija pomoći pri skretanju također je integrirana u koncept zaslona. Novi OptiView sustav kamera u ponudi je za cijelu gamu MAN kamiona.
 

Novi sustav pomoći za promjenu voznog traka i sprečavanje sudara pri promjeni trake (LCCPA) neprestanim nadzorom bočnih područja s lijeve i desne strane trake u kojoj se nalazi vozilo pruža veću sigurnost pri uvijek izazovnim situacijama promjena vozne trake. Kao nadogradnja prethodnog sustava upozorenja o promjeni trake uz vizualno upozorenje, novi sustav, ako je sudar neizbježan, intervenira pomoću korekcije upravljača i vraća vozilo u vozni trak kako bi se spriječila nesreća. Nova funkcija MAN CruiseAssist pruža još jedan oblik elektroničke pomoći u vožnji. Može se koristiti za nezavisno upravljanje, kočenje i ubrzavanje kamiona TGX i TGS u prometu autocestom, čak i u slučaju gužve u prometu. Iako vozač i dalje ima glavnu odgovornost za upravljanje vozilom i cijelo vrijeme mora držati ruke na upravljaču, sustav s vozača skida dio tereta u napornim vožnjama koje zahtijevaju veliku koncentraciju te vožnju čini manje zamornom i nudi značajne sigurnosne prednosti. 
 

Što se tiče učinkovitosti, nova generacija MAN kamiona, koja je s uštedom goriva do 8,2 posto već vrlo štedljiva, sada je još bolja. Nova funkcija dinamičkog podešavanja okretnog momenta i dodatno smanjenje broja okretaja motora prilikom krstarenja u praznom hodu imaju daljnji utjecaj na smanjenje potrošnje goriva. U kombinaciji s visoko učinkovitim mjenjačem MAN TipMatic 12, koji je sada u serijskoj opremi standardnih tegljača, i aerodinamikom, koja je dodatno poboljšana uklanjanjem vanjskih ogledala i dolaskom nove zaštite za sunce za GM i GX kabine, dodatna ušteda goriva do 3,7 posto može se postići u situacijama prijevoza na velike udaljenosti sa serijom motora D26. Nova generacija kamiona MAN ispunjava Euro 6e normu, još je učinkovitija u uštedi goriva, održiva i ekonomična te svojim niskim ukupnim troškovima vlasništva (TCO) daje snažan doprinos profitabilnosti transportnih tvrtki i, posljedično tome, pojednostavljenje njihovog svakodnevnog poslovanja.
 

Novitete očekuju i MAN-ove digitalne usluge. Funkcija MAN Now omogućit će ažuriranje mapa, instaliranje MAN OnlineTraffic funkcije koja povezuje aktualne informacije o prometu s navigacijom, daljinsko instaliranje dodatnih programa mjenjača kao što su „Efficiency plus“ ili „Tanker“ te aktiviranje funkcija Idle Shut down, EfficientCruise, EfficientRoll i TimeControl. MAN Perform, alat za analizu učinka vozača i vozila, nudit će nove značajke poput automatiziranih izvještaja o voznom parku i vozačima, te mogućnost integriranja dodatnih podataka o učinku. Digitalni sustav upravljanja održavanjem MAN ServiceCare, koji u ovom novom stupnju proširenja djeluje kao sučelje u analizi i prijenosu podataka o vozilima u MAN servisnu radionicu, također nudi veliku prednost u pogledu veće dostupnosti vozila dijagnostikom kvarova i pregledom termina redovnog održavanja na daljinu. Aplikacija MAN Driver, uz svoje prethodne funkcije kao što su kontrolne liste prije kretanja i izvještaji o šteti, pretraživanje MAN-ovih servisa ili kratke upute za uporabu, ima i nove funkcije. Prije svega to su preporuke za djelovanje na ekonomičan stil vožnje i, zajedno s uslugom Perform, objašnjenje procjena pojedinačne analize stila vožnje. To vozačima omogućuje lakšu upotrebu nove generacije MAN kamiona, a prijevozničkim tvrtkama korist od još veće učinkovitosti.

Novosti