Početna Novosti Zašto je važan redoviti pregled priključnih vozila?

Zašto je važan redoviti pregled priključnih vozila?

Kod vozila koja prevoze velike terete ispravnost kočionog sustava i amortizera od velike su važnosti za sigurnost u prometu.

Kao i sva druga vozila, prikolice i poluprikolice potrebno je redovito održavati i servisirati. Kod teretnih vozila ispravnost kočionog sustava posebno je u fokusu jer govorimo o velikim težinama tereta koje treba zaustaviti u vrlo kratko vrijeme. Brzo i efikasno zaustavljanje može se postići samo visokokvalitetnim komponentama i dobro održavanim sustavom kočenja kako vozila tako i prikolice ili poluprikolice.

Eventualni nedostaci i nepravilnosti u radu utvrđuju se ispitivanjem kočnica na valjcima, gdje se mjeri sila kočenja na svakom pojedinom kotaču. Dodatnim vizualnim pregledom moguće je provjeriti stanje kočionih diskova i obloga, kao i membranskih kočionih cilindara te čeljusti. Neispravnosti navedenih komponenata mogu uzrokovati smanjenu silu kočenja što izravno utječe na duljinu puta zaustavljanja. Također, moguće je da zbog neispravne čeljusti ili kočionog cilindra, dođe do pregrijavanja kočionog diska, što često dovodi do nezgoda poput blokiranja ležaja kotača i oštećenja osovine ili puknuća gume zbog velikog porasta tlaka uslijed toplinskog djelovanja prikočenog diska.

Važno je voditi računa i o ispravnosti amortizera. Kada je amortizer na vozilu istrošen, neispravan ili oštećen, zaustavni put se produljuje, a vozilo više nije toliko stabilno na cesti jer se na podlogu ne prenose sile ubrzanja i kočenja. Također, neispravan amortizer uzrokuje i nepravilno trošenje gume, a skraćuje i radni vijek zračne opruge. Kod teretnih vozila koja su iznimno teška, izuzetno je važno zadržati pravac kretanja u slučaju neravnine na cesti i spriječiti odvajanje kotača od podloge radi kontrole nad vozilom i veće sigurnosti. 

KAM i BUS d.o.o. ovlašteni je servisni partner za priključna vozila marki Kässbohrer, Kögel i Schwarzmüller, no u ponudi su usluge popravka i drugih marki priključnih vozila. U servisnim radionicama za gospodarska vozila dostupna je i usluga besplatnog dijagnostičkog pregleda koja uključuje pregled signalizacije, pregled šasije, osovine i ovjesa, pregled pneumatskog sustava i guma te pregled kočionog sustava. Uz pomoć ovakvog pregleda možete na vrijeme uočiti nedostatke na vašem vozilu i tako izbjeći naknadne dolaske u radionicu.

Novosti