Početna Novosti Zašto je važno redovno održavanje gospodarskih vozila i koje su njegove prednosti?

Zašto je važno redovno održavanje gospodarskih vozila i koje su njegove prednosti?

Redovno održavanje vozila
Redovno održavanje vozila

Temeljni preduvjet za pouzdan i siguran rad vozila u svim vremenskim uvjetima jesu održavanje i briga za vozilo.

Učinkovitost gospodarstva danas znatno ovisi o svakodnevnim i pravovremenim isporukama robe u čemu cestovni prijevoz ima najznačajniju i nezamjenjivu ulogu. Suvremena tehnika gospodarskih vozila uspješno savladava zahtjevne izazove industrije, ali uz uvjet da je vozilo redovito održavano i pripremljeno. Za gospodarska vozila najvažnija je njihova sigurnost i pouzdanost u prometu, a temeljni preduvjet za pouzdan i siguran rad vozila u svim vremenskim uvjetima jesu održavanje i briga za vozilo.

Redovno održavanje vozila, koje se još se naziva i preventivno održavanje, obavljeno stručno i na vrijeme ima zadatke osigurati:
 

  • sigurnost vozila u cestovnom prometu,
  • pouzdan rad vozila do idućeg servisnog pregleda i servisnih radova
    (izbjegavanje iznenadnih kvarova),
  • ispravan/ekološki rad vozila u odnosu na zagađivanje okoliša i potrošnju goriva,
  • ostvarivanje normalnog i očekivanog radnog vijeka vozila i njegovih komponenata,
  • ekonomičan rad vozila i izbjegavanje neočekivanih troškova na vlasnika vozila

Za redovno održavanje vozila većine proizvođača danas se može reći da je kombinacija periodičnog i vremenskog održavanja. Kod periodičnog održavanja, u pravilu gledano prema broju prijeđenih kilometara, nužne su zamjene pogonskih sredstava (maziva, rashladne tekućine, filtera i slično), koja se troše i stare u svakodnevnom radu pa čak i kod mirovanja vozila. U cilju optimiranja troškova pogonskih sredstava vozila, računalo za održavanje u vozilu aktivno prati primjensko stanje prije svega ulja motora i mjenjača te preko zaslona pravovremeno najavljuje potrebu za izmjenom ulja s nastojanjem da se maksimalno iskoristiti dozvoljeni interval primjene maziva. Osnova za nadzor intervala primjene ulja je ostvarena potrošnja goriva, ali i proteklo vrijeme od prethodne izmjene ulja.

Vrijedi napomenuti da je duljina km-intervala za izmjenu maziva i filtera na agregatima pogonske skupine vozila tehnički uvjetovana načinom korištenja odnosno opterećivanja vozila. Tako u skupini vozila iste namjene, kao i kod istog vozila kroz njegovo dulje vrijeme rada, intervali održavanja agregata mogu biti dulji ili kraći, ovisno o specifično ili periodično zahtjevnijim uvjetima opterećivanja vozila. Ovo je posebno važno kod kamiona koji rade u specifičnim i teškim uvjetima (npr. građevinska vozila). Zato se interval izmjene ulja prema broju prijeđenih kilometara danas može samo okvirno predvidjeti i nije predviđeno da se unaprijed točno planira broj prijeđenih kilometara.

Uvjeti rada i prijevoza kod gospodarskih vozila svakodnevno su različito teški i dinamično se mijenjaju. Zahtjevni vanjski uvjeti rada mogu nepredvidivo utjecati na pojavu oštećenja, trošenja i drugih nedostataka na komponentama vozila. Uočavanje i otklanjanje takvih nedostataka na vrijeme važan je posao u okviru godišnjih servisnih pregleda i servisnih radova koji se obavljaju svakih 12 mjeseci od datuma prve registracije vozila. Godišnji pregled određen je samo vremenskim intervalom od 12 mjeseci te je odstupanje od trenutka za obavljanje godišnjeg pregleda vozila prihvatljivo samo unutar tjedan do dva ranije ili kasnije od datuma prve registracije. Obavljanje godišnjeg pregleda vozila prije termina tehničkog pregleda može za vlasnika poslužiti kao priprema vozila za siguran „prolaz“ na tehničkom pregledu.

Kod svih proizvođača cestovnih vozila postoje posebno pripremljeni i detaljno razrađeni kontrolni listovi radova za temeljiti godišnji pregled cijelog vozila, tzv. check-liste, kao zadatak i obveza serviserima za rad na vozilu. Kad god je to moguće, obavljanje godišnjih radova održavanja MAN servisne radionice nastoje povezati odnosno uskladiti s periodičnim servisom izmjene motornog ulja i drugih pogonskih sredstava. Vrijedi istaknuti da je stručno i temeljito obavljeni godišnji pregled važan za vlasnika vozila ne samo kroz očekivanu pouzdanost vozila, već i za izbjegavanje nepotrebnih troškova, odnosno za ukupno ekonomičan rad gospodarskog vozila do idućeg servisa.

Vrijedi spomenuti i da dobro održavano vozilo ima puno veću vrijednost kod prodaje, što predstavlja prednost za trenutnog vlasnika u smislu ostvarene cijene i brzine prodaje, a za novog vlasnika vozila u smislu pouzdanosti i izbjegavanja neočekivanih troškova. Servisna radionica kojoj je bila povjerena briga o održavanju vozila može svakom novom vlasniku biti na pomoć i trajnu podršku u daljnjem radu.

Novosti